TUR PROGRAMI
Enginar, yemek olarak tüketilmek üzere ekildiği bilinen en eski bitkiler arasında yer alıyor. İlk olarak Etiyopya’da yetiştirilen bitki daha sonra Mısır üzerinden Avrupa kıtasına gelmiş ve burada da popüler olarak yetiştiriciliği yapılmış. Bitkinin yaprakları, Antik Yunan ve Roma imparatorluklarında sindirime yardımcı olması için tüketilmiş. Enginar, 16. yüzyıl Avrupa’sında “soylu” bir bitki olarak kabul edildiği için kraliyet aileleri ve zenginler tarafından tüketiliyormuş. Neyse ki günümüzde enginar yemek için zengin olmak gerekmiyor ve mevsiminde pazara gidip almak mümkün. Enginar yaprakları geleneksel Avrupa tıbbında safra akışını uyarmak, böbrekleri çalıştırmak ve idrar söktürücü olarak kullanılmış ve halen bu sorunların tedavisinde kullanılmakta. Bunun yanı sıra sindirime yardımcı olması, karaciğeri temizlemesi, vitamin ve mineral bakımından zengin olması enginarın diğer faydaları arasında sayılıyor.
Bu kadar yararlı olan bitkinin Türkiye’de 2015 yılından itibaren Tanju Okan ile özdeşleşen Urla’da artık bir Festivali var. Urla Enginar Festivali ülkemizin önde gelen gastronomi uzmanları, yazarları, akademisyenleri bir araya getirmek, Ege mutfağının enginar başta olmak üzere zeytinyağlı yemeklerinin tanıtımını yaparak, gastronomi turizmin kalkınmasını artırmak amacıyla düzenlenmektedir.
HAREKET
Turumuz, sizleri 18:00 Kırklareli Vilayet Meydanı Önünden hareket ile gece yolculuğumuza başlıyoruz.
URLA – FESTİVAL ALANI – İZMİR – TARİHİ ASANSÖR
Turumuz, ekstra olarak kahvaltı yerinde vereceğimiz serbest zamanın ardından Urla Enginar Festivalini izlemek, bölge halkı tarafından yarışmaya katılmak için yapılmış lezzetleri tanımak ve tatmak için Urla’ya hareket ediyoruz. İlk olarak Urla’da ünlü şair, oyun roman yazarı Necati Cumalının Evini ziyaret ediyoruz. Evin yakınında yer alan eski Rum evlerinin restore edildiği Sanat Sokağı’nı geziyoruz. Urlalı bayanların kooperatifleşerek ürettikleri ürünleri alıcıyla buluşturttukları Urlalı Kadın Üretici Pazarı’na giderek alışverişlerimizi yapıyoruz. Sonrasında İonya bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Klazomenai Antik kent kalıntılarını (Panoramik) olarak görerek Urla İskele mevkine gidiyoruz. Günümüzde otel olarak kullanılan Yorgo Seferis’in evini dışarıdan görerek fotoğraflıyoruz. Sonrasında Urla Enginar Festivalini izlemek, bölge halkı tarafından yarışmaya katılmak için yapılmış lezzetleri tanımak ve tatmak için festival alanına gidiyoruz. Dünyada tescilli olarak üç tane Karantina Adasından biri olan Urla Karantina Adasında ki panoramik turumuzun ardından İzmir’e hareket ederek iki cadde arasında ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla yaptırılan Tarihi Asansörü geziyoruz. Tarihi Asansöre çıkmak için kullanacağımız sokak İzmirli şarkıcı Dario Moreno’nun evininde barındıran tipik İzmir evlerini göreceğimiz Dario Moreno Sokağı olacaktır. Bu sokakta kısa bir fotoğraf molası verdikten sonra İzmir’i yukarıdan seyredebileceğimiz Tarihi Asansöre çıkıyoruz. Daha sonrasında İzmir’in simgelerinden biri olan Konak Saat Kulesi’ni fotoğraflayıp, konaklayacağımız otelimize hareket ediyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
Sabah Kahvaltısı: Ekstra Olarak Alınacaktır.
Öğle Yemeği: Festival Alanında Ekstra Olarak Alınacaktır.
Akşam Yemeği: Otelde Alınacak Olup, Tur Ücretine Dâhildir.
Konaklama: Kuşadası veya İzmir Otelleri
Mola Tesisleri: İzmir Otobanı Yol Üstü Tesisler
Rota: İstanbul – Çeşme (575 km) Çeşme Çevre Gezileri (20 km) Çeşme – Urla (30 km) Urla – İzmir (50 km)
Toplam Kat Edilecek Mesafe: 675 Km
ÇEŞME – ALAÇATI – SIĞACIK – SEFERİHİSAR – NAZARKÖY – SOMA HIDIR BEY CAMİİ – DARKALE KÖYÜ
Turumuz, otelde alacağımız kahvaltı sonrasında Çeşme’ye hareket ediyoruz. Çeşme’de gezimize ilk olarak Çeşme Kalesi ile başlıyoruz. Kalenin muhteşem manzarası eşliğinde rehberimizin anlatımlarını dinliyoruz. Sonrasında kalenin yakınında bulunan 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Kervansaray’ı görüyoruz. Sonrasında Çeşme Meydanı’nda vereceğimiz serbest zamanın ardından Alaçatı’ya hareket ediyoruz. Rum mimarisi ile Osmanlı mimarisinin birleştiği sokakları geziyoruz. Alaçatı Pazarında, yerel ürünlerin ve hediyelikleri alabilmeniz için serbest zaman veriyoruz. Vereceğimiz serbest zaman sonrasında yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerine, sahip çıktığından dolayı 2009 yılında Türkiye’de ilk Cittaslow (Yavaş Şehir) unvanını kazanmış olan Seferihisar’a gidiyoruz. Burada ilk başta öğle yemeğimizi alacağız, ardından bazı dizi filmlerin çekildiği Sığacık’ı geziyoruz. Burada, Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış Osmanlı Kalesi’ni, iç kalede inşa edilmiş ve otantikliğini kaybetmemiş evleri ve sokakları yürüyerek geziyoruz. Ayrıca her pazar iç kalede kurulan Üretici pazarında (Kadınlar Pazarı) alışveriş için serbest zaman veriyoruz. Sonrasında Nif Dağı eteklerindeki Nazarköy’e nam-ı diyar boncuk köye hareket ediyoruz. 1940 yıllardan itibaren tek geçim kaynakları kendi evlerinde ürettikleri nazar boncukları olan köyü gezip boncuk alışverişlerimizi yaptıktan sonra Kınık üzerinden Soma’ya hareket ediyoruz. Soma’da Emir Hıdır Bey Camii’ni (Çarşı Camii) ziyaret ediyoruz. Camii içi yaşam dolu bir ev, bir köşk, bir konaktır adeta. Her camide göremeyeceğimiz ve insana yaşama sevinci verir güzellikte havuz resimleri, yeşillikler içerisinde ev, konak resimleriyle köprü, kale, bayraklı gemi ve meyve resimleri var. Bu tarihsel güzelliği ziyaret ettikten sonra Soma şehir merkezine yakın olan Darkale’ye hareket ediyoruz. Derince bir vadinin içine gizlenmiş ve sırtını yüksek, kayalık dağlara yaslamış bir köy Darkale, adı çok fazla duyulmasa da umutla ve sabırla ortaya çıkarılmayı bekleyen gizli kalmış bir hazine. İlk olarak köyümüzde Kırkoluk Camii (dışarıdan) ve şadırvanını ziyaret ediyoruz. Sonrasında Beypazarı, Safranbolu, Kula evleri gibi klasik Osmanlı mimarisinin örneği yapıları, dar sokakları ve doğal güzellikleri görmek için kısa bir yürüyüş ile köyü geziyoruz. Köy gezimizin ardından kısa bir çay molası veriyoruz. Sonrasında Savaştepe – Bursa üzerinden İstanbul yolculuğumuza başlıyoruz. Akşam geç saatlerde sizleri aldığımız noktalara bırakarak bir başka seyahatinizde görüşmek üzere sizlerden ayrılıyoruz.
Sabah Kahvaltısı: Otelde Alınacak Olup, Tur Ücretine Dâhildir.
Öğle Yemeği: Sığacıkta Balık Menüsü Alınacaktır.
Akşam Yemeği: Yoldaki Dinlenme Tesislerinde Ekstra Olarak Alınacaktır.
Konaklama: DİKKAT BU GECE OTEL KONAKLAMASI YOKTUR.
Dinlenme Tesisleri: Susurluk Dinlenme Tesisleri
Rota: İzmir Çevre Gezileri (110 km) Seferihisar – İstanbul (525 km)
Toplam Kat Edilecek Mesafe: 635 Km
Toplam Tur Mesafesi: 1280 Km
İstanbul’a Varış Saati: 23.00 (Varış saatleri, normal hava ve yol şartlarına göre yaklaşık olarak verilmiştir)
ÜCRETE DAHİL OLAN HİZMETLER:
* Otellerde 1 Gece Yarım Pansiyon Konaklama
* Turizm Belgeli Araçlar İle Ulaşım
* Profesyonel Türkçe Rehberlik Hizmeti
* 1 Sabah Kahvaltısı
* Açık Büfe veya Set Menü 1 Akşam Yemeği
* 1618 Nolu Turizm Kanununa Göre Zorunlu Seyahat Sigortası
ÜCRETE DAHİL OLMAYAN HİZMETLER:
* Tüm Öğlen Yemekleri
* Tüm Yemeklerde Alınan İçecekler
* Tüm Özel Harcamalar
* Ekstra Belirtilen Tüm Organizasyonlar
* Müze Giriş Ücretleri
Tura çıkış gününden 72 saat (3 gün) öncesine kadar yapılan rezervasyon iptal taleplerinde koşulsuz yüzde 100 kesintisiz iade garantisi sunulmaktadır.
Not: Uçaklı turlarda iptal iade güvence paketi eklenememektedir.
Sağlık sigortası değildir, tedavi masraflarını karşılamaz. (Özel sağlık sigortası misafire ait özel harcamadır)